Odaberi Lidl

Životopis za 5

Koje informacije trebaju biti u životopisu i koliko detaljno ih navesti?

Osobni podaci
Provjerite jeste li naveli sve osobne i kontakt podatke. U životopisu trebaju stajati Vaše ime i prezime, adresa, email adresa (ako ju imate) i kontakt telefon. Ukoliko želite možete dodati informacije kao što su datum rođenja ili bračno stanje, iako ti podaci poslodavcima nisu potrebni.

Obrazovanje
Navedite podatke o svom obrazovanju obrnuto kronološki, do razine srednjoškolskog obrazovanja. Ukoliko ste završili diplomski studij, to bi značilo da prvo navodite diplomski, zatim preddiplomski, zatim srednju školu. Nema potrebe navoditi osnovnoškolsko obrazovanje. Za svaku stavku navedite godinu početka i završetka, točan naziv ustanove i stečenu kvalifikaciju. Ako još pohađate školu ili fakultet, navedite ju u životopisu, ali naznačite da je još niste završili.

Neformalno obrazovanje
Svakako navedite dodatne edukacije i tečajeve koje ste završili ukoliko mogu biti potrebne na radnom mjestu za koje se prijavljujete.

Radno iskustvo
Radno iskustvo navedite obrnutim kronološkim redom, kao i obrazovanje. Navedite godinu početka i završetka, naziv poslodavca i radnog mjesta te kratki opis radnih zadataka i zaduženja. Nemojte zanemariti važnost opisa svojih radnih zadataka. Nazivi radnih mjesta mogu se razlikovati od tvrtke do tvrtke te ćete najtočniji uvid u Vaše iskustvo budućim poslodavcima dati upravo opisom radnih zadataka. Ako ste tek završili školovanje i još niste bili zaposleni, u ovoj rubrici svakako navedite studentske poslove, prakse ili volontiranja, također s vremenskim okvirom, nazivom institucije i opisom zaduženja. Ako imate već puno radnog iskustva, detaljnije opišite samo ona koja su relevantna za radno mjesto za koje se prijavljujete, dok ostala samo navedite.

Hobiji i interesi
Ovu rubriku možete, ali ne morate uključiti u svoj životopis. Ako je Vaš hobi povezan s radnim mjestom za koje se prijavljujete, nemojte propustiti priliku da to naglasite.

Forma životopisa
Životopis ne mora biti pisan određenim fontom ili formatiran na točno određen način. Ali važno je da je uredan, pregledan i ujednačen. Pripazite na pravopis i gramatiku. Jedan životopis trebao bi zauzimati do dvije stranice. Naravno, nemojte isključiti važne informacije o sebi samo iz razloga da životopis ne bude dulji od toga, ali vodite se mišlju da većina zaista potrebnih informacija stane na otprilike dvije stranice.
Sada kad ste proučili oglas, napisali motivacijsko pismo i životopis, vrijeme je da se prijavite na natječaj. Sretno!